Ο ιός που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή ανήκει στους βήτα -κορονοϊούς (beta-coronaviruses). Τα κατοικίδιά μας μπορούν να προσβληθούν από τους άλφα- κορονοϊούς, (alpha-coronaviruses), οι οποίοι όμως δεν σχετίζονται με την έξαρση της επιδημίας του SARS-CoV-2, που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για σαφώς διαφορετικούς τύπους του κορονοϊού. Έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις κατοικίδιων ζώων που τέθηκαν σε καραντίνα και ελέγχθηκαν για τον Κορωνοϊό (COVID-19). Ωστόσο, καμία περίπτωση δεν παρουσίασε συμπτώματα της νόσου ή της πιθανότητας μετάδοσης της νόσου σε άλλα κατοικίδια ή στον άνθρωπο. Τα τρέχοντα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν ότι ο Κορωνοϊός (COVID-19) δεν μπορεί να μεταδοθεί από τα κατοικίδια.

Σε πρόσφατο δελτίο τύπου (20 Μαρτίου, 2020), η Παγκόσμια Ένωση Κτηνιατρικής Μικρών Ζώων Συντροφιάς (WSAVA) ζήτησε από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να μην πανικοβάλλονται και να συνεχίσουν να φροντίζουν τα κατοικίδιά τους και να απολαμβάνουν τη συντροφιά τους.

Συμβουλές: Πως μένουμε στο σπίτι ασφαλείς μαζί με τα κατοικίδιά μας

Για να διατηρήσετε την ασφάλεια τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων, σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε αυξημένες προφυλάξεις.

 • Να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με την υγιεινή. – τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να προσπαθήσουν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, την επαφή τους με το κατοικίδιο . Τόσο τα υγιή όσο και τα ασθενή άτομα, συστήνεται να αποφεύγουν το παιχνίδι με το κατοικίδιό τους, να μην τα φιλούν, να μην τα αφήνουν να τους γλύφουν και να μη μοιράζονται το φαγητό τους.
 • Στην περίπτωση που νιώσετε ότι έχετε συμπτώματα του ιού, κανονίστε με κάποιον από το περιβάλλον σας να φροντίσει το κατοικίδιό σας. Ως πρόσθετο μέτρο, ετοιμάστε μία κάρτα στην οποία θα υποδεικνύετε το άτομο που θα είναι υπεύθυνο για το κατοικίδιό σας, και τοποθετήστε την σε εμφανές σημείο (ή/και στο πορτοφόλι σας).
 • Πλένετε τα πατουσάκια των σκύλων που επιστρέφουν στο σπίτι από τη βόλτα τους – συνιστάται να κάνετε μπάνιο τον σκύλο στην αρχή της καραντίνας, κατά προτίμηση χρησιμοποιώντας ένα αντισηπτικό σαμπουάν που περιέχει π.χ. χλωροεξιδίνη
 • Αποφύγετε την επαφή των κατοικίδιων σας με άλλους ανθρώπους και διατηρήστε μία ασφαλή απόσταση στους περιπάτους
 • Εάν χρειαστεί να πάτε το κατοικίδιό σας στον κτηνίατρο, φροντίσετε να του τηλεφωνήσετε πριν την επίσκεψη. Εάν το κατοικίδιό σας έχει εκτεθεί σε κάποιον που έχει προσβληθεί από τον Κορωνοϊό (COVID-19), είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον κτηνίατρο για να προετοιμάσει μία περιοχή απομόνωσης.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά τρόφιμα και τα απαραίτητα προϊόντα φροντίδας για το κατοικίδιό σας για την αναμενόμενη περίοδο καραντίνας. Παρακαλούμε να θυμηθείτε ότι και άλλα κατοικίδια χρειάζονται επίσης τροφή, οπότε προμηθευτείτε μόνο τις απαραίτητες ποσότητες.
 • Αποφύγετε να αφήνετε τις γάτες σας σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια της περιόδου όπου ζητείται να “παραμείνετε στο σπίτι”.

Πώς θα πρέπει να φροντίζετε το κατοικίδιό σας εάν αρρωστήσετε;

Εάν ο ιδιοκτήτης του κατοικίδιου έχει διαγνωστεί θετικός στον ιό, συνιστάται να περιορίσει την επαφή μαζί του και να αναθέσει την φροντίδα του σε άλλα μέλη της οικογένειας.

Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα ,θα πρέπει να περιορίσετε την επαφή και να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν και μετά από την αλληλεπίδρασή σας με τα κατοικίδια σας και κάθε φορά που τα ταΐζετε. Μη μοιράζεστε το φαγητό σας και αποφύγετε τα παιχνίδια και κάθε είδους αλληλεπίδραση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φιλιά ή στο να σας γλύψει το κατοικίδιο. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι τα κατοικίδια μπορούν να μολυνθούν από τον ιό και κανένα στοιχείο ότι μπορούν να τον μεταδώσουν. Ωστόσο, όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενήσει, μπορεί εύκολα να προσλάβει παθογόνους παράγοντες από τα κατοικίδια, που σε φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν αδιάφοροι.

Για αυτό τον λόγο, στη διάρκεια αυτής της επιδημίας, δεν θα πρέπει να δίνετε στα κατοικίδιά σας ωμή τροφή και θα πρέπει να περιορίσετε τις γάτες από το να βγαίνουν σε εξωτερικό χώρο.

Συμβουλές διατροφής

 • Αν δεν είστε σε θέση να αγοράζετε την συνηθισμένη τροφή του κατοικιδίου σας, προσπαθήστε να μην αλλάξετε εντελώς ξαφνικά τη διατροφή του, αλλά να μεταβείτε σταδιακά στην αλλαγή σε διάστημα 3-7 ημερών.
 • Μην αφήνετε την τροφή στο μπολ – τα υγρά τρόφιμα μετά από μία ώρα μπορεί να γίνουν πηγή πιθανής μόλυνσης με παθογόνους παράγοντες.
 • Ο αριθμός των σνακς δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας τροφής .Γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι δελεαστικό, ειδικά στην περίπτωση που χρειαστεί να περιορίσετε την επαφή με το κατοικίδιό σας, να του προσφέρετε ένα σνακ αντί για ένα χάδι ή μια αγκαλιά. Είναι όμως πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε τους συνιστώμενες οδηγίες διατροφής έτσι ώστε να κρατήσετε τα κατοικίδια σας υγιή.
 • Πάντοτε να έχετε στη διάθεση του κατοικίδιου φρέσκο, καθαρό νερό – τουλάχιστον ένα κύπελλό για κάθε 5kg του σωματικού βάρους του.
 • Επίσης, σας ενθαρρύνουμε να ενημερώνεστε τακτικά για τις επικοινωνίες επίσημων αρμόδιων φορέων και αξιόπιστων πηγών όπως: WSAVA, WHO και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (OIE).

Πιστεύουμε ότι αν μπορούμε να προετοιμαστούμε σωστά, θα ανταπεξέλθουμε πιο εύκολα, μαζί , σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Μείνετε ασφαλείς και υγιείς.